martes, 1 de febrero de 2011

Maria: La meva reflexió de Gener

Tríptic de la Epifanía


El tríptic de la Epifanía o també conegut com la ''Adoración de los Magos'', és de ‘’El Bosco’’. Heronymus Bosch ‘’El Bosco’’ (1450 – 1516), és un pintor que poc sabem d’ell amb certesa. Ha pintat quadres com El Jardin de las Delicias, El Juicio Final, ... Va créixer envoltat de artístes, ja que el seus familiars més propers ja exercíen l’ofici. Gràcies als clients dels seus pares va començar a agafar nom. A començaments del segle XVI ja era un artísta de nom conegut als Països Baixos, amb encàrrecs de personatges públics, e inclús la seva fama es va extendre fora del país. Durant el segle XVI va ser imitat en nombroses ocasions.
El Tríptic de la Epifanía es situa al museu del Prado a Madrid.
Té unes mesures de 138cm d’alt x 72cm de llarg quan està tancat. Quan està obert les seves mesures són de 138cm d’alt x 72cm de llarg, la taula central i les laterals són de 138cm d’alt x 34cm de llarg. Està pintat amb Oli.
En el tríptic hi veiem: A l'exterior del tríptic, quan esta tancat s'hi mostra la Missa de sant Gregori, probable ‘’preparació’’ a la Epifanía - missa representada a l’interior. L’obra oberta; a l’esquerra San Pere i el donant, en el centre la Adoració dels mags i a la dreta la donadora amb Santa Inés. Alguns autors diuen que la única escena que s’origina al ajuntar els tres panells, es una referència al sacrifici de la missa, ja que les cofrades de Nostra Senyora de St. Hertogenbosh identificaven la Epifanía amb el servei donat a ells per l’honor de la Verge. Las figures monstruoses estan absents, però queda un eco inquietant en els pastors.
Es una de les considerades obres més boniques de l’autor juntament amb El Jardín de las Delicias. El Bosco ajunta lo diví amb lo fantàstic de una manera més serena que en obres anteriors.
Encara que el títol no ho dona a mostrar, es tracta d'un tríptic amb un gran contingut de simbologia.
Es considera que el quadre de La Adoración de los Reyes (1475-1485) que es situa al Museu d'Art de Filadelfia, el va realitzar com a preparació d’aquesta obra.
Es un dels quadres més valorats del món.
He triat aquesta obra perquè la vaig conèixer mitjançant una sèrie de televisió i hem va cridar molt l’atenció la historia que li donaven. Així que una de les altres raóns per la qual he volgut fer-la, era per fer una mica d’investigació i saber si les dades eren certes. També per el dibuix i colors que aquest té. Trobo que és una obra preciosa i a més hi trobo molta simbologia.

1 comentario: